Adoptie uit Nigeria stopt, uitstel voor Commissie Joustra

Nederland stopt met adopties uit Nigeria. Dat staat in een brief waarin minister Dekker de Tweede Kamer informeert over de voortgang van een aantal onderwerpen rond adoptie en ouderschap.

Vergunninghouder Stichting Kind en Toekomst stopt per 1 oktober 2020 met haar bemiddelingswerkzaamheden. Kind en Toekomst bemiddelt onder andere bij interlandelijke adoptie vanuit Nigeria. Volgens de minister werkt Nigeria op bepaalde punten niet in lijn met de uitgangspunten van het Haags Adoptieverdrag. Daarom is besloten om de samenwerking met Nigeria te beëindigen. De bemiddelingscontacten van Stichting Kind en Toekomst in enkele andere landen worden overgedragen aan Stichting A New Way.

Verder laat de minister weten dat de Commissie Onderzoek Interlandelijke Adoptie in het Verleden (Commissie Joustra) als gevolg van de uitbraak van COVID-19 de deadline van 1 oktober 2020 voor oplevering van haar eindrapport, niet zal halen. De minister houdt 1 april 2021 aan als nieuwe deadline.

In de brief geeft de minister ook een update over de gevolgen van COVID-19 voor de lopende adoptieprocedures, de aanbeveling van de Inspectie Jeugdzorg om alle matchingsvoorstellen medisch te laten duiden door een Nederlandse kinderarts en geld voor geadopteerden die op zoek willen naar hun roots.