Basiscursus adoptiepubers

Een geadopteerde puber in huis? De tienertijd is een boeiende ontwikkelingsfase, waarin vaak allerlei extra opvoedvragen ontstaan, omdat er veel verandert. Misschien maakt u zich zorgen, maar schreeuwt uw puber om zelfstandigheid? Of twijfelt u juist of u te beschermend bent? En waar komt het gedrag vandaan, is het de puberteit, het karakter van uw kind, of speelt ook de adoptieachtergrond een belangrijke rol? Hoe kunt u het contact met uw tiener verstevigen en uw verantwoordelijkheid als opvoeder te behouden? En hoe ga je als ouder met je eigen twijfels, spanning en frustraties om, want het is soms flink zoeken.

Wij bieden in groepsverband begeleiding aan adoptieouders. Daarmee krijgt u een goede mix van informatie en begeleiding van (adoptie)deskundige trainers, in combinatie met onderlinge uitwisseling met andere adoptieouders. Herkenning, relativering, nieuwe ideeën en plezier blijken krachtige ingrediënten van deze bijeenkomsten.

In januari 2022 gaan we deze cursus ook online aanbieden.

Elke (adoptie)tiener verdient een stevige en liefdevolle ouder
Elke ouder van deze tiener verdient ondersteuning

Voor wie

Deze cursus is voor adoptieouders met kinderen in de leeftijd van 12-18 jaar (in de (beginnende) puberteit). Er worden ervaringen uitgewisseld en er wordt met opdrachten gewerkt. Het is dus fijn als u eigen voorbeelden en vragen kunt inbrengen.

Deze cursus is niet geschikt voor gezinnen met ernstige problematiek. Bij twijfel kunt u bellen met 030-2330340 (afdeling nazorg).

De inhoud

U krijgt informatie over normale én adoptie gerelateerde ontwikkelingen in de puberteit, waarbij de voor adoptieouders bekende thema’s, zoals hechting, identiteit, rouw en loyaliteit, worden opgefrist en gelinkt aan deze levensfase. Ook maakt u kennis met twee opvoedmodellen (Waakzame zorg en Oplossingsgericht opvoeden) die in de puberteit helpend kunnen zijn om stevig maar liefdevol met uw tiener te kunnen omgaan.

De theorie wordt steeds door middel van uitwisseling en opdrachten gekoppeld aan ervaringen vanuit de praktijk.

Na afloop van de cursus bent u zich bewuster van waar u (adoptie)alert op kunt zijn in deze opvoedfase en heeft u handvatten gekregen om uw tiener daarbij te ondersteunen. Als u de principes van Waakzame zorg meer in de vingers wil krijgen, kunt u daarna ook een vervolgtraining volgen.

Praktische informatie

  • Basiscursus op het kantoor van Adoptievoorzieningen: De Bouw 93, 3991 SZ, Houten
  • Er is plaats voor 7 ouderparen (of alleenstaande ouders). Als u als ouders niet samen kunt komen, kunt u iemand meenemen die ook nauw bij uw gezin betrokken is.
  • De cursus wordt gegeven door twee medewerkers van Adoptievoorzieningen.
  • Kosten: €90,-. Dit is inclusief koffie en thee.

Wanneer?

Er is op dit moment geen nieuwe cursusdatum gepland. Wilt u op de hoogte worden gehouden van eventuele nieuwe startdata? Geef dan uw gegevens aan ons door, we mailen u als er een nieuwe datum bekend is.

Belangstelling doorgeven

Vragen?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact met ons opnemen door te bellen naar 030 – 233 03 40, keuze 3 (ma t/m do 9.30 – 12.30 uur) of te mailen naar nazorg@adoptie.nl.