Jinny Biesot

Ik ben Jinny en samen met Olaf aspirant-adoptieouder. We hebben ons in november 2015 ingeschreven bij Stichting Adoptievoorzieningen en volgen nu ons bijzondere pad naar ons gezin.

A New Way college: prematuriteit

Afgelopen zaterdag zaten Olaf en ik weer bij Titus Brandsma in Nijmegen. En wederom weer even mijmerend over mijn prachtige bibliotheek-tijd die ik daar heb gehad. En nu blijkt dat iemand, ik noem geen namen, enorme leuke gymlessen daar heeft gehad! Maar dat was natuurlijk niet de reden dat we hier waren.

Vandaag stonden er namelijk twee colleges op het programma. Zoals je weet hebben we ons gebogen over de diverse special needs. Een van de special needs is ‘prematuriteit’. En A New Way organiseerde daar toevallig een college over in samenwerking met Dr. Liem, neonatoloog bij het RadboudUMC en een gezin dat inmiddels 2 kindjes heeft geadopteerd, waarvan 1 te vroeg geboren is. Daarnaast werd er tegelijkertijd een college georganiseerd voor familie en vrienden van aspirant adoptieouders. Een mooie gelegenheid om wat familie naar ‘de les’ te sturen :-D.

Even vooraf: het onderwerp prematuriteit is een heftig onderwerp. Het is als zoveel in adoptieland; niet leuk om te horen, maar wel realiteit. Dus om eerlijk te zijn… wij vonden het een heftig college. Dr. Liem is een gepassioneerd neonatoloog, trots op zijn vak en de ontwikkelingen in Nederland. Neonatologie is een specialisme op het gebied van kindergeneeskunde. Dit specialisme is niet gericht op een orgaan, maar op de gehele zorg voor baby’s; en dan te vroeg geboren en/of zieke baby’s.

Dr. Liem heeft ons verteld welke gradaties van prematuriteit er zijn en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn voor het kindje als hij of zij geboren wordt, maar ook op latere leeftijd en zelfs als volwassenen. We hebben besproken hoe de longen zich ontwikkelen tijdens de zwangerschap, het maag-, darmstelsel, de hersenen en het zicht. Dr. Liem heeft helder uitgelegd wat de gevolgen zijn als een kindje veel vroeger wordt geboren en dus die specifieke delen ineens dingen moeten doen, waar ze nog niet klaar voor zijn. Met andere woorden, wat de gevolgen zijn als de ontwikkeling zo abrupt wordt onderbroken. Hij heeft het gehad over de gevolgen op cognitief en motoriek niveau, maar ook als het gaat om participatie. De verschillende foto’s waren heftig om te zien (lees een doorsnede van hersenen van een overleden baby om een hersenbloeding te illustreren), maar maakte wel een heleboel duidelijk. De uitleg was goed te begrijpen en dr. Liem was enorm eerlijk. En daar houden we van! Want het is inderdaad heel intens om te zien en te horen, maar we hadden het college niet willen missen. Het heeft ons echt meer informatie gegeven en meer besef. Maar ook bevestigd dat we onze grenzen met betrekking tot prematuriteit goed hebben afgebakend.

Het verhaal van Dr. Liem werd onderbroken door een mooi gezin met twee prachtige jongetjes. De oudste van het stel is met 26 weken op de wereld gekomen. Inmiddels is hij vijf jaar en is zijn favoriete bezigheid ‘buitenspelen’. Nadat hij zich een beetje verlegen had voorgesteld en zich zichtbaar geen raad wist met zijn plotselinge celebrity status, werden hij en zijn broertje lekker los gelaten om te spelen. Toen waren de papa’s aan de beurt om hun verhaal te vertellen. Dat een jongetje dat zo vol in zijn leventje staat zo’n vreselijk moeilijke start heeft gehad is even moeilijk te bevatten. De informatie van Dr. Liem komt tot leven in hun verhaal…

In een ander zaaltje zaten alle toekomstige opa’s, oma’s, tantes en ooms en andere familie samen in een heel ander college. Zij werden meegenomen in onze adoptiereis. Ze kregen uitleg over de USA procedure en hadden de gelegenheid om vragen te stellen. Ook daar waren er specialisten aan het woord; een gezin samen met de opa en oma van het kindje. En ook hier geldt dat een ervaringsverhaal heel veel indruk maakt. Het is een leuke manier om adoptie te ‘zien’. Om het gezin samen met grootouders te zien en te horen hoe het voor hen was. Er is door onze familie met veel interesse geluisterd naar de grootouders; hoe het voor hen was en wat er allemaal bij kwam kijken. Na afloop kwam de familie nog even bij elkaar en kreeg ik te horen dat ze niets nieuws hadden gehoord, omdat ik schijnbaar het proces haarfijn uit de doeken had gedaan (hahahahaha, I can’t help myself). Ze vonden het erg leuk om de ervaring te horen van de familie.

Voor mij was het heel bijzonder… ik vond het bijzonder dat we op deze manier de mensen die dicht bij ons staan kunnen meenemen in iets wat nog zo ongrijpbaar is. Om ook hen een kijkje in de toekomst te geven en om hen te laten weten dat zij nu al zo belangrijk voor ons zijn en dat we blij zijn dat ze deel gaan uitmaken van het leven van ons kindje.

We hebben de dag afgesloten met een drankje en een hapje. Het is fijn om weer even met mensen te zijn die allemaal in hetzelfde schuitje zitten. We hebben even bijgepraat met een stel uit onze cursus, de mensen die we in juni op de picknick hebben gesproken, onze achterburen en wat nieuwe gezichten.
Voor we de deur uitgingen hebben we nog even onze hoop uitgesproken dat we aankomende week onze beginseltoestemming gaan ontvangen zodat we snel een afspraak kunnen maken met de dames van A New Way. We kijken er echt reikhalzend naar uit!

Reacties (1)

  1. Pamela schreef:

    Ook ik heb last van Hersenbloeding. Dankzij een supplement met PEA voel ik me een stuk beter. Het heeft wel even geduurd voordat de situatie verbeterde maar ik kan het gebruik van PeaPlex aan iedereen aanraden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *