Patrick Matheeuwsen

Patrick Matheeuwsen

Ik ben Patrick. Samen met Alinda heb ik twee prachtige kinderen uit China. Een dochter uit het Zuiden en een zoon uit het Noordoosten van China. Ik schrijf over de perikelen in ons gezin en in hoeverre adoptie een rol in ons leven speelt.

Adoptie Opmerkingen Bingo

Terwijl ik richting de receptie van de camping liep, hoorde ik ineens iemand Chinees praten. Mijn interne antennes staan onder andere ingesteld op alles wat maar met China te maken heeft, dus ik keek nieuwsgierig om me heen waar de woorden vandaan kwamen. Even verderop stonden een aantal Chinezen het groepsverblijf op de camping te keuren. Ze maakten deel uit van een grotere groep, die nog in een ronkende bus zaten, een eindje verderop.
Dat zou leuk zijn, zo’n Chinese invasie op de camping! Er waren ook kinderen bij, wie weet mogelijke speelkameraadjes voor onze kids! Eenmaal terug bij de tent, gaf ik het nieuws door aan de rest.

En natuurlijk reageerden ook andere gasten op de camping, op hun eigen manier. “Er komen een hoop Chinezen op de camping. Ik zei al tegen de campingbaas dat hij zijn hond maar moet verstoppen, anders eten ze hem op! Hahaha!”

Tja.

Wanneer je zo’n grap al ontelbaar keren hebt gehoord, is er niets grappigs meer aan. Laat staan alle vooroordelen en stigma’s die bij het pakket horen. Ik hoorde het gelaten aan.

Maar ik bedacht me wel, dat het deze vakantie eigenlijk wel meeviel met opmerkingen van anderen over adoptie of China. Helemaal niet eigenlijk! Best wel fijn, dat is soms wel eens anders. En vaak dezelfde opmerkingen. Je zou ze zo van een vast lijstje kunnen afstrepen.

Een aangezien er op de camping ook een bingo avond was, had ik al snel het idee in mijn hoofd: De Adoptie Opmerkingen Bingo!

Heel simpel, wanneer je een van de opmerkingen op de kaart hoort, streep je ze af. Heb je een rijtje vol, diagonaal, horizontaal of verticaal? Dan mag je keihard BINGO roepen! Dat mag je in het bijzijn doen van degene die de opmerking heeft gemaakt, en geniet van hun verwarring. Voelen zij zich ook eens ongemakkelijk.

Heb je de hele kaart vol? Dan win je helaas geen rookworst of fruitmand, maar heb je wel de twijfelachtige eer om deel uit te maken van een grote groep mensen die regelmatig dit soort opmerkingen voor hun kiezen krijgen. Voel je gesteund.

Veel succes!

PS: Helaas is de Chinese groep verder getrokken, op zoek naar een luxer verblijf. Met de hond van de campingbaas gaat het goed.

(Je kan de Chinese referenties natuurlijk vervangen door een versie van het land wat voor jullie van toepassing is.)

Zijn ze echt broer en zus? Begint over Spoorloos

 

1 Kind politiek

 

Vervangt de letter R door een L
(Witte Lijst)
Ben je al op zoek naar de ouders?

 

Hankie Panki Shanghai

 

Sambal bij? Tjing tjang tjong!

 

Waarom zijn ze afgestaan?

 

Is de vader/moeder Chinees?

 

Chinezen zijn zo rustig

 

Ben je niet bang dat ze problemen krijgen?

 

Staren / wijzen

 

Weet je wie de echte ouders zijn?

 

Waarom niet uit Nederland?

 

Ben je niet bang dat ze op zoek gaan naar hun echte ouders?

 

Over geld / Wat kost dat nou?

 

Ze zijn nu beter af

 

Praten / verstaan ze ook Chinees?

 

Konden jullie geen kinderen krijgen?

 

Wat een prachtige kinderen!

 

Kinderhandel

 

Waarom uit China?

 

Ik zou dat nooit kunnen / doen

 

Mocht je ze zelf uitkiezen?

 

Wat goed van jullie!
(Of iets met ‘dankbaar’)