Avatar

Sabine van Staden

Aftellen naar vakantie

Die laatste weken voor de zomervakantie, kunnen die niet gewoon afgeschaft worden? Dat we, net als de Amerikanen, de zomermaanden vrij zijn? Of verlegt het probleem zich dan naar de laatste weken voor juni? Ik hoor u vragen: ‘het probleem? Welk probleem?’. Nou, het probleem van ‘we moeten nog 6/5/4/3 weken tot de zomervakantie en kom, laten we nog eens fijn wat toetsen/feesten/toernooien/activiteiten plannen in deze periode’ gecombineerd met het gegeven van ‘we moeten nog 6/5/4/3 weken tot de zomervakantie en we willen alleen nog maar uitslapen en laat naar bed en niks meer moeten!’.

Elk jaar weer. Elk jaar opnieuw denk ik ‘ik trap er niet meer in, dit jaar’. Elk jaar opnieuw blijken de laatste weken tot aan de zomervakantie voller dan vol. Met zaken die ik niet plan en waar ik geen invloed op heb – Cito- en methodetoetsen, hoe verzinnen ze het… Met zaken die anderen plannen en waar mijn kinderen bij willen zijn. Avond 4-daagse. Dansvoorstellingen die een weekend in beslag nemen. Feestjes. Schoolfeesten. Judotoernooien. Voetbaltoernooien. Van die dingen. Ik hoef niks te doen, mijn kinderen worden als vanzelf beziggehouden.

Naarmate de vakantie nadert komen ze echter door de weeks later uit bed. Wordt er met de dag meer gejengeld – ja, ook door de 11-jarige. Wordt er meer gehangen. Willen ze later naar bed. Worden er meer ijsjes gegeten en wordt er vaker eten besteld – de vakantiesfeer begint er al aardig in te komen. Huiswerk? Ja, maar, mamaaaaaa…. Kamer opruimen? Ja, maar, mamaaaaaa… Op tijd naar bed? *Voeg ruzie in* Op tijd opstaan? *Voeg ochtendhumeur in*.

20160621 Sabine - vaderdagEn in het weekend? Ja, dán zijn ze natuurlijk netjes om half 7 wakker. Klaar voor de dag. Leuk, dat judotoernooi! Leuk, die dansvoorstellingen! Hee, het is ook nog Vaderdag. Leuk! Om op zondagavond rond half 8 weg te duiken als moeders gaat roepen ‘dame, heb je nog huiswerk?’ en ‘kleine man, tijd om naar boven te gaan’.

Ik merk het ook aan mezelf. Weer die bekers en broodtrommels vergeten in de vaatwasser te doen. Weer moeten uitwijken naar de extra sportspullen. Opgelucht zijn dat de danslessen bijna afgelopen zijn. Al met je hoofd bij het komende kampeerweekend zijn en vergeten dat er nog wat dagen tussen zitten waardoor je te laat wakker wordt. In de rest van het jaar zijn de kinderen eigenlijk altijd ruim op tijd op school. Met gevulde schooltassen en de benodigde andere spullen. In de laatste weken voor de zomervakantie wil er nog wel eens een gymtas achterblijven. Of een broodtrommel vergeten worden. Of doodgewoon de kinderen te laat (echt te laat!) op school zijn, omdat we ons allemaal nog een keertje omgedraaid hebben. Het dagelijkse ritme dat ons door het schooljaar heen helpt begint ineens te knellen. Ook ik heb helemaal geen zin om me nu al aan te gaan kleden! Nog een schoolfeest, een kampeerweekend, een huwelijksfeest, een klassenpicknick, een juffen-en-meesters-dag, meerdere verjaardagen, en 3,5 schoolweek te gaan. En ik weet nu al dat ik op of rond de 5e vakantiedag het volgende te horen ga krijgen: “mama, ik mis mijn klasgenootjes. Wanneer gaan we weer naar school?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *