Rebecca Wierks

Rebecca Wierks

Ik ben Rebecca. Samen met Niels maakten wij in 2014 een onvergetelijke reis naar Nigeria om onze dochter Evi (5) op te halen. Inmiddels is Jurre in februari geboren en heeft zo ons gezin uitgebreid.

Bij het hek

En dan is het zover en gaan de scholen weer beginnen. Maar is wel alles anders.

In februari hadden wij een gesprek met de juffen. Eén van de onderdelen was het afscheid nemen. In groep twee mogen we nog mee de klas in, maar in groep drie lopen de leerlingen zelf naar binnen. Daar kunnen we natuurlijk van alles van vinden. Feit is wel dat afscheid nemen veel moeite kost en we het haar toewensen dat dit voor haar ook wat makkelijker wordt.

Omdat broertje bijna geboren wordt en er dus al een aardverschuiving gaat plaatsvinden, besluiten we dat we hier na de meivakantie mee gaan oefenen, met een plan dat voor alle partijen fijn is.

Maar dan is er het protocol van school. Ouders mogen helemaal niet meer het plein op. Afscheid nemen bij het hek. Ons meisje inschattend voorzien we daar wat problemen. Ik maak een overzicht met verschillende kleurtjes van wat er allemaal anders is. Daarnaast bedenk ik een afscheidsritueeltje. Een knuffeltje in haar tas, waar papa en mama honderd kusjes in hebben gedaan. Ik hou van jou. En dan acht kusjes. Dan zwaaien we nog naar elkaar.

Ik geef de juf een seintje dat ik verwacht dat dit lastig zal zijn. Ze schakelt de IB-er in en die staat bij het hek. We oefenen het een keertje samen. We fietsen naar school, kiezen een plekje uit om afscheid te nemen, dit wordt de lantaarnpaal en we oefenen het ritueeltje.

“Wil je het nog een keer oefenen?”
“Nee mama, nu weet ik het wel”.

De eerste dag breekt aan. We doen het afscheidsritueeltje en voor de grap geef ik haar twee kusjes extra. Ze kijkt me stralend aan en zegt: “mama, dat waren er tien”. Vanaf dat moment geven we dus acht plus twee kusjes, elke dag weer.

Stoer stapt ze het schoolplein op en terwijl ik een traantje wegpink loopt ze de klas in.

Twee keertjes is het afscheid nemen lastig. Dat is in de week dat ze van halve groepen weer naar hele groepen gaan, daar moet ze weer flink aan wennen. Maar nog steeds is er veel meer rust dan afscheid nemen in de klas.

De acht plus twee kusjes zijn heel belangrijk, even wordt ze dan weer heel klein.

Mijn grote stoere kleuter.