Jouke Boerma

Jouke Boerma

Jouke heeft geblogd van juli 2015 t/m maart 2018. Ik ben Jouke en samen met Arjan help ik Tijmen (13 jaar), Siem (11 jaar) en Qiujun (8 jaar) met groter groeien. Op dit moment wachten wij op toestemming uit China om Chunlian te mogen adopteren. Chunlian is 5 jaar en komt uit hetzelfde weeshuis als Qiujun.

China

Afgelopen maand hebben wij een heel bijzondere reis gemaakt naar China. Voordat wij ons jongste kind Chunlian ontmoetten, waren wij al een paar dagen in de stad waar ook Qiujun in ons gezin kwam.

15 09 08 Jouke China 3Wij bezochten zijn pleegouders, bij wie hij zijn laatste zeven maanden in China leefde en reden door de stad waar hij vandaan kwam. Voor Qiujun was dit ontzettend spannend omdat hij zich er niets van kon herinneren maar er tegelijkertijd geen goed gevoel bij had. Wij zagen nu zelf waarom dat zo was. Niet omdat zijn pleegouders niet lief waren : ze waren heel blij om hem weer te zien. Wel omdat er erg veel lading op hem lag op een of andere manier. Hij kreeg eten in zijn mond gestopt, iets waar hij een enorme hekel aan heeft. Mensen kwamen dichtbij, wat hij eigenlijk niet zomaar wil. Nu zagen wij wat er destijds gebeurd is, vol goede bedoelingen gingen zij over zijn grenzen die hij erg scherp om zichzelf heen getrokken heeft. Zij wilden hem leren wennen aan een leven buiten het weeshuis en deden dat vol overgave. Alleen vond Qiujun dat een beetje veel van het goede.

Een paar dagen later werd hij grote broer van Chunlian. Een klein vrolijk wezentje die enthousiast de wereld tegemoet gaat. Die alles interessant vindt en blij was dat hij eindelijk, na bijna zes jaar, ook een papa en mama kreeg. En drie grote broers! Met open ogen bezochten wij zijn pleegfamilie bij wie hij de laatste zeven maanden in China had gewoond om vast te wennen aan het leven in een gezin. Hij liet zich kussen door iedereen, toespreken over hoe hij zich gehoorzaam dient te gedragen naar ons (ik ben benieuwd hoe lang het duurt voor die woorden echt bij hem wegebben) om vervolgens blij in mijn armen te springen en vrolijk naar hen te zwaaien vanuit de auto. Voor hem was het goed zo.
15 09 08 Jouke China 2

De afgelopen jaren hebben wij altijd gedacht dat de zorg in het weeshuis van onze kinderen niet zo goed was. Qiujun had een ernstige ontwikkelingsachterstand, sprak niet en had zich afgesloten van de wereld. Natuurlijk is een weeshuis niet een geschikte plek om op te groeien, dat staat voorop maar we zien nu ook hoe verschillend kinderen uit zo’n ongeschikte situatie kunnen komen. De een ernstig beschadigd maar wel op het helende spoor, de ander huppelend en blij nu op de plaats van bestemming aangekomen.
De klap komt vast nog wel, of niet, en het basisvertrouwen moet zeker nog groeien maar Chunlian kijkt met open ogen de wereld in. En Qiujun inmiddels ook wel, hoewel hij ook altijd op zijn hoede is. Niets mis mee. Voor ons heeft het bezoeken van het China van onze kinderen waardevolle inzichten gegeven. Inzichten waarmee we samen weer verder kunnen groeien als groot gemengd gezin!

Reacties (2)

  1. Avatar Sabine schreef:

    Mooi verwoord, Jouke!

  2. Jouke Boerma Jouke Boerma schreef:

    Dank je wel! (ik zie je reactie nu pas, sorry)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *