Rebecca Wierks

Rebecca Wierks

Ik ben Rebecca. Samen met Niels maakten wij in 2014 een onvergetelijke reis naar Nigeria om onze dochter (6) op te halen. Inmiddels is ons zoontje in februari 2020 geboren en heeft zo ons gezin uitgebreid.

Drie zinnen

Ik ben bijna jarig.

Dan word ik vier jaar.

En dan ga ik naar groep 1.

Drie zinnen. Mocht je ze onlangs gehoord hebben uit de mond van een prachtige meid, dan bestaat de kans dat je in de buurt van onze dochter was. De hele flat kent de zinnen. De mensen die in het park hun hond uitlaten hebben dit gehoord. De kinderen van de peuterspeelzaal en de aangrenzende school weten het.

Ze is bijna jarig.

Dan wordt ze vier jaar.

En dan gaat ze naar groep 1.

Er zit zoveel spanning achter deze drie zinnen. Wat is bijna? Wat betekent jarig zijn? Hoe ziet zo’n dag jarig zijn eruit? Is dat heel erg anders dan anders? Is dat net als in de boekjes? Met veel lekkers, cadeautjes en visite? En wat als het heel druk wordt? Wat als de visite weer grapjes maakt, die ik eigenlijk niet begrijp? Wat als het mij niet lukt om leuk en gezellig te zijn? En iedereen zegt dat ik naar groep 1 ga, naar de grote school. Waar mijn lieve peuterspeelzaal juf niet meer is. Waar de klas zoveel groter is dan het klasje van de peuterspeelzaal.

Geen vragen die ze stelt, maar dat er spanning is merken wij. Het slapen gaat minder, ze slaat weer meer, haar stem wordt luider, ze hangt letterlijk aan ons.

We hebben goed nagedacht over het vieren van haar verjaardag. Zodra de eerste spanning voelbaar was, hebben we samen een aftelkalender gemaakt. Thuis geven we de onderwerpen alleen aandacht zodra zij er over begint. We streven verder naar rust. We houden de structuur duidelijk en zorgen dat er in de week van haar verjaardag extra rust is. We houden haar verjaardag klein, maar niet te klein. We wankelen tussen wat familie verwacht, wat we zelf het allerliefst willen en wat zij verwacht. Alle boekjes geven immers grote feesten, veel visite en veel cadeau’s? Het wordt prachtig weer, dus we besluiten haar verjaardag buiten te houden. Zodra ze na haar verjaardag thuis komt is er dan weer rust en veiligheid.

Goed over nagedacht dus. Toch sijpelt de spanning door haar lichaam, ons gevoelige meisje, die dit haarfijn oppikt. Van die drie zinnen, maken we 100 kleine stapjes. We nemen ze stap voor stap.

Mama en papa staan paraat om haar op te vangen.

Reacties (3)

 1. Avatar Chris schreef:

  Wat een lief verhaaltje van een sensitief ouderpaar met een mooie dochter van al 4 jaar in groep 1…;-)

 2. Avatar Anny schreef:

  Ik wens jullie een fijne verjaardag met haar!

 3. Avatar Zindzi schreef:

  Oh wow ze is nu al 4 jaar en gaat naar groep 1! Wat een spanning en een nieuwe wereld, voor haar en jullie. En wat fijn die 100 kleine stapjes 🙂 Mooi hoor! Hele fijne verjaardag alvast/alsnog?
  Lieve groet, Zindzi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *