Avatar

Jinny Biesot

Ik ben Jinny en samen met Olaf aspirant-adoptieouder. We hebben ons in november 2015 ingeschreven bij Stichting Adoptievoorzieningen en volgen nu ons bijzondere pad naar ons gezin.

Fase 1: check!

Op 9 februari 2017 zaten we nog licht ongemakkelijk bij elkaar op de eerste dag van de adoptiecursus en 26 april 2017 valt de brief op de mat dat we hebben voldaan aan de voorwaarde in de Wobka (Wet opnemen buitenlandse kinderen ter adoptie) dat wij voorafgaand aan de door de Raad voor Kinderbescherming in te stellen gezinsonderzoek, voorlichting moeten hebben ontvangen.
Deze zin staat letterlijk in de brief en ik moest ‘m 5 keer lezen om te kijken of het nou allemaal klopte. Het klopt, maar het bekt niet zo lekker :-D.

Eigenlijk staat er dat de cursus is afgerond; we weten de kapstok en handvatten te vinden, hebben de belangrijkste onderwerpen besproken en weten de weg naar Adoptievoorzieningen. We hebben waardevolle kennis in onze luiertas gekregen en we zijn klaar voor de volgende stap.
De Stichting heeft onze gegevens naar de Raad voor Kinderbescherming in Arnhem gestuurd en daarmee ligt er nu een officiële aanvraag voor beginseltoestemming.

Wat betekent dit nou?
De Raad voor de Kinderbescherming adviseert de minister van Veiligheid & Justitie over het geven van de beginseltoestemming. Tijdens ons gezinsonderzoek kijkt de Raad voor de Kinderbescherming naar onze gezinssituatie en de wensen en beweegredenen om te adopteren. Het doel van het onderzoek is zicht te krijgen op onze geschiktheid om een adoptiekindje op te voeden. Het onderzoek bestaat uit een aantal gesprekken. Het rapport en het advies wordt daarna met ons besproken.
Het ministerie van Veiligheid & Justitie besluit op basis van ons gezinsrapport en het advies van de Raad voor de Kinderbescherming om wel of geen beginseltoestemming te verlenen. Daarmee krijgen wij al dan niet toestemming om een kind uit het buitenland te adopteren.
Heel officieel allemaal!

Dit is dus fase 2 en die start zodra we bericht krijgen van de Raad voor Kinderbescherming dat ze ons kennen. We hebben te horen gekregen dat dit al in mei kan zijn, maar uiterlijk in juli (want…. geduld hahahaha). Tot die tijd zitten we dus in een soort ‘niemandsland’. We zijn zojuist weggevaren van het eerste eiland en dobberen op de oceaan wachten tot het 2de stukje land in zicht komt…

Reacties (2)

  1. Avatar Anny schreef:

    Succes Jinny met fase 2 in jullie adoptieproces! Ik heb genoten van je verslagen van de 5 cursusdagen bij SAV. Ik ben moderator op dit forum en heb bij SAV gewerkt en ook voorlichting gegeven (lang geleden). Daarom erg leuk om terug te lezen hoe je het hebt ervaren!

  2. Avatar Jinny Biesot schreef:

    Dank je wel! Wat leuk dat je ook cursussen heb gegegevn; lijkt me hartstikke leuk om te doen.
    Wij hebben het als super fijn ervaren. Het is zo fijn dat er over verschillende zaken gesproken kan worden. En we zijn van mening dat deze cursus voor velen een goede toevoeging zou zijn; niet alleen voor adoptieouders 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *