Patrick Matheeuwsen

Patrick Matheeuwsen

Ik ben Patrick. Samen met Alinda heb ik twee prachtige kinderen uit China. Een dochter uit het Zuiden en een zoon uit het Noordoosten van China. Ik schrijf over de perikelen in ons gezin en in hoeverre adoptie een rol in ons leven speelt.

Fijne feestdagen!

Het is December. Een tijd van geven en dankbaar zijn. Het begin van de Advent, waarin we op weg gaan naar het licht in de duisternis. Een maand van bezinning, van liefde, samen zijn. Stille Nacht, Heilige Nacht.

Rust.

Vrede.

Maar!! Waarom stuiteren de kinderen dan door het hele huis!? En wriemelen ze van onrust van hun stoelen? En zijn ze bij het minste en geringste van slag? En wordt er geklaagd over buikpijn, tandpijn, hoofdpijn? En wat betekende het woord ‘slapen’ ook alweer? Bestaat dat eigenlijk nog?

Het valt echt op. We willen graag genieten van alle speciale momenten van deze laatste maand van het jaar. En dat lukt ook wel, maar we moeten er wel flink ons best voor doen. Want ook al worden we in de media of op straat overgoten door een warm sausje van gezellig, knus, erwtensoep en dikke truien, onze kinderen hebben andere plannen.

En het is niet eens adoptie gerelateerd hoor. We horen het bij heel veel ouders, op het schoolplein. Gezucht en gesteun, over de onrust bij de kinderen.

15 12 23 Patrick - zwarte_piet_webHet is ook niet gek eigenlijk. De Sinterklaastijd is al een erg spannend begin van de maand. Nog extra aangezet door de talloze rampenscenarios van het Sinterklaasjournaal. Wel of geen cadeautjes. Schoen zetten. De ontmoeting met de Sint zelf, bij de aankomst, op het werk van papa, op school. En uiteindelijk de spanning van pakjesavond. Met nog een extra pakjesavond bij opa en oma. Nog meer spanning.

Kerst lijkt op zich wel een rustig feest. Maar vergeet niet dat er geoefend moet worden voor het Kerstspel op school. En al dat gestress bij inkopen voor Kerst en familiebezoek wordt haarfijn opgepikt door de tere kinderzieltjes.

Zo veel indrukken voor onze kleine kinderen. Dat moet allemaal verwerkt worden, in de vorm van onderbroken nachten en heel veel lichamelijke en geestelijke onrust. En elk kind heeft zijn eigen manier om dit te uiten.

Ons mannetje is een erg gevoelig kereltje. Daarom is structuur en voorspelbaarheid belangrijk voor hem. Maar dat is ver te zoeken deze dagen. Met als gevolg dat het zorgvuldig opgebouwde gevoel van veiligheid op school even weg is. Liever wil hij niet meer naar school, want de ochtenden zijn anders dan gewoonlijk. Daarom zitten we net als de eerste schooldag weer op de gang, om te laten zien dat we in de buurt zijn. Dat geeft hem genoeg rust en houvast om toch te blijven.

En thuis reageert hij zich af op grote zus. Een zeer geschikt slachtoffer om te klieren en te vervelen, want ze reageert altijd dramatisch. Zeer bevredigend resultaat voor hem, extra stimulans om nog een tandje bij te zetten.

Misschien is de oorzaak van al die onrust niet adoptie gerelateerd. Maar het kan zich wel uiten in een vorm die toch met adoptie te maken heeft. Want ineens heeft onze meid last van allerlei vage klachten en is ze veel meer met China en haar afkomst bezig dan anders. Dan is ze verdrietig en mist ze haar China mama. En klampt ze zich vast aan ons, en stoot zich weer af en klampt zich weer vast. Arme schat.

15 12 23 Patrick - kerststalAl die onrust, het klinkt ernstig, maar het is niet continue zo. Want het grootste gedeelte van de tijd is het echt genieten van deze feestmaand!Natuurlijk zagen we heel blije kinderen tijdens pakjesavond, die daarna heerlijk met hun kadootjes gingen spelen. En maakten we een prachtige Adventsviering mee op de school van onze dochter, heel bijzonder. Samen de kerstboom versieren. En de lichtjes weerspiegeld zien in hun ogen wanneer ze vol bewondering naar het kersttafereeltje onder de kerstboom kijken.
En tijdens de kerstvakantie leuke dingen doen, schaatsen, kerstmarkten of gewoon lekker buiten spelen in de kou. Gezellig de dagen doorbrengen bij familie of lekker knus thuis.

En straks, tijdens de jaarwisseling, terwijl de jongste lekker blijft slapen, plukken we een slaperig meisje uit bed, en kijken we voor het raam de donkere nacht in. En genieten we samen van het vuurwerk.

Zo beginnen we uiteindelijk aan het nieuwe jaar.

Onbekend wat het ons gaat brengen. Veel nieuwe ervaringen, hopelijk veel liefde en mooie momenten op ons pad. Vast ook wel wat strubbelingen en onrust. Zolang de balans ook weer de andere kant op gaat, dan is het prima. Maar vooral veel genieten van elkaar, dat gaat wel lukken.

We wensen jullie ook allemaal veel goeds toe! Gelukkig nieuwjaar!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *