Jouke Boerma

Jouke Boerma

Jouke heeft geblogd van juli 2015 t/m maart 2018. Ik ben Jouke en samen met Arjan help ik Tijmen (13 jaar), Siem (11 jaar) en Qiujun (8 jaar) met groter groeien. Op dit moment wachten wij op toestemming uit China om Chunlian te mogen adopteren. Chunlian is 5 jaar en komt uit hetzelfde weeshuis als Qiujun.

Gebruiksaanwijzing

Toen we Chunlian zeven weken geleden adopteerden, kregen we een soort van gebruiksaanwijzing. De leukste aanwijzing die we later over de QQ kregen, was van zijn grote pleegzus: “Vergeef hem zijn boze buien, die duren slechts kort”.

15 10 12 Jouke Gebruikshandleiding 1

Voor ons ontzettend fijn om te weten dat hij die boze buien dus altijd al had. Chunlian wil namelijk heel graag de wereld naar zijn hand zetten. Af en toe kan dat gewoon niet, hoe goed wij hem ook willen volgen en het opvoeden nog laten voor wat het is. Hij is dus inderdaad met regelmaat even boos maar meestal waait het zo weer over. Tenzij hij te weinig gegeten heeft, waarover meer bij aanwijzing nummer twee.

Deze tweede aanwijzing kregen we tijdens ons bezoek aan Chunlian’s pleegfamilie. Ze vertelden hem dat hij goed moest eten zodat hij groot zou worden, net zo groot als zijn papa. Nu is papa bijna twee meter lang en dat gaat Chunlian niet halen maar het is een nobel streven denken we maar.

Deze opmerking over goed eten werd niet voor niets gemaakt. Meneer is namelijk een ingewikkeld eter. Hij lust bijna alles maar probeert er een grote machtsstrijd van te maken. Regelmatig wordt hij tijdens de maaltijd boos om iets. Wat dat is, is vaak onduidelijk maar dan eet hij niet meer. Ook lust hij soms ineens iets niet meer wat hij daarvoor wel lustte of zelf besteld heeft. Hij kan op zijn eigen aanvraag gaan kokhalzen. Gaan kuchen helpt om te gaan kokhalzen maar soms lukt het ook gewoon zo. En soms gaat het onbedoeld, dan komt iets verkeerd in zijn mond terecht en wordt de spuugreflex opgewekt. Want ook een gedroogde dadel, zijn lievelingseten, ging er van de week op deze manier weer uit.

Aan ons de schone taak niet mee te gaan in deze machtsstrijd. En dat is echt niet altijd makkelijk want onze schat speelt een zeer subtiel spel. Wij worden steeds nonchalanter en realiseren ons heel goed dat wel of niet eten een van de weinige dingen is geweest waar hij grip op had. Zijn brood gaat mee als we zijn broers naar school brengen en wordt op de Soesterduinen, zittend in een boom, opgegeten. Avondeten eet hij op Arjan’s schoot , als Arjan zijn eigen eten op heeft. We gaan erin mee als hij ineens iets niet meer lust. Als hij heel langzaam eet, laten we hem gewoon wat langer aan tafel zitten terwijl wij vast opruimen of de was ter plekke opvouwen. Het gaat dus best goed nu. Maar de twee meter gaan we niet halen.

15 10 12 Jouke Gebruikshandleiding 1De derde aanwijzing stond in de overdrachtspapieren en was geniaal. Als je hem rustig wilt krijgen, moet je hem voor de televisie zetten met wat lekkers. Nou vindt hij gedroogde dadels en rozijntjes lekker dus dat is prima maar ik zou toch ook graag willen dat hij op een andere manier rust leert te vinden dan met televisie kijken. Ook deze aanwijzing gaf ons rust, net als de vorige twee aanwijzingen en dan op een andere manier dan misschien bedoeld. Het liet ons weten dat hij in China ook al een bezige bij was die vanaf het moment dat hij wakker wordt tot aan het moment dat hij als een blok in slaap valt, dingen doet. Een intens levend jongetje die de wereld met volle teugen ontdekt, gedachten kan lezen en me op die manier vaak al een stap voor is in alles wat ik wil doen. Sneller dan de wind! Af en toe zetten we de televisie even aan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *