Rebecca Wierks

Ik ben Rebecca. Samen met Niels maakten wij in 2014 een onvergetelijke reis naar Nigeria om onze dochter Evi (2014) op te halen. Na dit mooie avontuur hebben we er nog twee buikkindjes bij mogen krijgen, Jurre (2020) en Stijn (2022).

In de steek gelaten

In de steek gelaten. Voor veel adoptiekinderen een herkenbaar gevoel. Ze hebben dit vaak meerdere keren ervaren. En dat doet wat met je, dat laat wonden na. Wonden die niet altijd meer te helen zijn, wat de tragedie achter het in de steek laten ook is. De truc is om in ieder geval het juiste verbandje te vinden.

In de steek gelaten. Evi is er veel mee bezig op dit moment. Niels legt haar altijd op bed, maar hij is een avondje weg. Dat gebeurt natuurlijk wel vaker, maar deze keer is het spannender dan anders. En zoals wel vaker uitte dit zich niet direct, maar kwam dat de ochtend erna. Op het moment dat Niels de deur uitging midden in het ochtendritueel dat precies verliep zoals altijd, kwamen er dikke tranen. Het was niet zo moeilijk om te benoemen wat er aan de hand was. ‘Je voelde je gisteren in de steek gelaten hè? Je was bang dat papa niet meer terug zou komen.’ Ze knikt en huilt nog harder.

En dan zegt ze, terwijl de tranen over haar wangen stromen: ‘jullie hebben mij in Nigeria ook in de steek gelaten’.

Er is sprake van rouw, wat een verdriet. Ach meisje toch, wat zeg je dat mooi! Wat leg je de link knap tussen je gevoel en waar dat is begonnen. Ja, meisje, je hebt je daar, ook al was je zo klein, in de steek gelaten gevoeld en dat is heftig, dat is verschrikkelijk, dat is iets wat je je leven lang zal meedragen.

In de steek gelaten. Het is dìt gevoel wat ervoor zorgt dat je overal controle over wilt hebben. Het is dìt gevoel dat ervoor zorgt dat je geen enkel spelletje kunt verliezen. Het is dìt gevoel wat samen spelen soms nog zo lastig maakt. Het is verweven met je totale ‘zijn’.

Als verbandje maken we de wereld zo voorspelbaar mogelijk voor je. Bereiden we je zo goed mogelijk voor op nieuwe situaties. Kroelen we zoveel mogelijk met je en zijn we zo veel mogelijk aanwezig.

We wensen je toe dat je op den duur de tools krijgt om zelf het verbandje te vervangen. Tot die tijd zullen we je geven wat we kunnen.