Patrick Matheeuwsen

Patrick Matheeuwsen

Ik ben Patrick. Samen met Alinda heb ik twee prachtige kinderen uit China. Een dochter uit het Zuiden en een zoon uit het Noordoosten van China. Ik schrijf over de perikelen in ons gezin en in hoeverre adoptie een rol in ons leven speelt.

Kamperen met kinderen: droom vs realiteit

We zaten nog volop in de adoptieprocedure, de papierwinkel was al achter de rug. We waren vooral bezig met wachten, wachten en nog eens wachten. Ondertussen droomden we over onze toekomst als ouders. Daar hadden we tijd genoeg voor. En zo droomden we ook over onze toekomstige vakanties. Dan zaten we samen voor ons tentje en fantaseerden we over hoe het zou zijn met een kindje erbij. ‘Dit is de laatste vakantie met ons tweetjes,’ zeiden we dan tegen elkaar.

De vakantie daarop, zeiden we het weer tegen elkaar. ‘Dit wordt echt de laatste vakantie met ons tweetjes!’ Maar het volgende jaar boekten we weer een vakantie voor twee. ‘Nu is het de laatste keer samen op vakantie.’ En zo ging het keer op keer. ‘Zou dit echt de laatste keer zijn met ons tweetjes?’

Zeven jaar lang zijn we steeds voor het laatst met elkaar op vakantie geweest. Ik zei het al, we hadden tijd genoeg om te dromen.

Want ooit zouden we op vakantie gaan, samen met ons kleintje! Heerlijk relaxed voor de tent, genieten van ons klein hummeltje, spelend in de zandbak. En heerlijk struinen door pittoreske dorpjes, met de kleine in de buggy. En dan ’s avonds eten bij een klein intiem restaurantje, lokale gerechten. Oh, heerlijk!

Nu, een aantal jaren later, met twee kinderen van 4 en 7, is de realiteit …eh…. anders.

Vijf dingen die anders waren dan we dachten over kamperen met jonge kinderen.

 1. Heerlijk uitslapen en samen kijken naar onze lieve slapende kindjes

Wist je dat de zon in de zomer al ver voor 6 uur opkomt? En dat het dan in een tent zo licht is, dat er al snel twee kinderen klaarwakker rond stuiteren? Elke ochtend? En dat ze niet even lekker komen doezelen in de slaapzak, maar vooral wiebelen en trappelen en aan de slag willen? Hup! Het is vakantie en het is licht, we willen naar buiten!20160901 Patrick - wandelen

 1. Samen wandelen door de natuur en pittoreske dorpjes

Hier zijn twee scenario’s mogelijk:

Onderweg naar een mooi plekje, vallen de kinderen al snel in slaap in de auto, vanwege de korte nachten en rijden we heel lang rond, met twee snurkende kinderen op de achterbank, zodat ze even kunnen bijslapen. Om daarna terug te rijden naar de camping.

Of we gaan echt aan de wandel. Na 5 minuten wordt er al geklaagd over zere voeten. Na 10 minuten willen ze alweer terug en na 15 minuten zijn ze dodelijk vermoeid. Maar wanneer je dan eentje in de nek zet, begint de ander al snel te jammeren dat dat niet eerlijk is. En uiteindelijk loop je met twee huilende kinderen terug naar de auto.

 1. Lekker een boek lezen voor de tent, terwijl de kinderen aan het spelen zijn

Je leest 5 keer dezelfde alinea tussen het insmeren, drinken geven, troosten, ruzies sussen en meespelen door. En dan besef je dat je hetzelfde boek vorig jaar ook geprobeerd hebt om te lezen. Terug in de koffer voor volgend jaar.

 1. Samen gezellig uit eten in een restaurantje, genieten van heerlijke lokale gerechten

Staan er frietjes op het menu? Of pannenkoeken? Niet? En geen apart plekje waar de kinderen kunnen spelen? Helaas, dan is het een kwestie van dat lokale gerechtje naar binnen te proppen, zodat je zo snel mogelijk weg kan gaan, voordat de kinderen er helemaal klaar mee zijn en er vandoor willen.

 1. ’s Avonds voor de tent lekker bijkletsen, terwijl de kinderen slapen

En ook ’s avonds gaat de zon laat onder en is het nog lang licht in de tent. De kinderen zijn nog hyper van de dag en doen alles behalve hun ogen dicht. Kletsen, om water vragen, giebelen. Uiteindelijk slapen ze tegen een uur of tien. En tegen die tijd ben je zelf zo moe, dat je het liefst meteen in bed duikt.

Maar nu lijkt het alsof elke vakantie een verschrikking is, maar dat is het natuurlijk niet. Het is maar net met wat voor instelling je op vakantie gaat. Zoals Elsa zingt in de Disney film Frozen: ‘Laat het los, laat het gaan!’ En dan zie je dat het ook anders kan.

 1. Met vroeg opstaan heb je de hele dag nog voor je om allerlei leuke dingen te doen.
 2. Wanneer de kinderen slapen in de auto, hebben we lekker rust en tijd samen om te genieten van een mooie autorit. En wanneer we een leuke tocht plannen met ook aantrekkelijke kanten voor de kinderen, zoals geocachen, dan is er niks aan de hand!
 3. Dat boek kan altijd nog, je hebt nu ruim de tijd voor je gezin, lekker spelen met de kinderen! En anders is een artikeltje uit een oude Libelle ook genoeg hoor.
 4. Het ideale lokale gerecht in Frankrijk voor kinderen. Moule-Frites. Frietjes met mosselen! Of crêpes. En anders genoeg mogelijkheden, zelf koken voor de tent, barbecue, er is vast wel ergens een leuk restaurantje. En als aller, aller, aller, aller, allerlaatste redmiddel, is er nog altijd dat restaurant met de gouden bogen.
 5. Er komen avonden dat de kinderen uitgeteld van een leuke intensieve dag meteen in slaap vallen. Pak je kans!

Reacties (1)

 1. Avatar Patricia schreef:

  Haha wat een geweldige blog, heb heerlijk gelachen :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *