Avatar

Jinny Biesot

Ik ben Jinny en samen met Olaf aspirant-adoptieouder. We hebben ons in november 2015 ingeschreven bij Stichting Adoptievoorzieningen en volgen nu ons bijzondere pad naar ons gezin.

Het laatste gesprek bij de Raad

23 augustus werden we weer verwacht in de groene toren in Arnhem. Dit was het laatste gesprek met de raadsonderzoeker. Eigenlijk was het niet eens een heel gesprek, maar kregen we de mogelijkheid om ons gezinsrapport door te nemen. In dit rapport staat wie we zijn en of en waarom we geschikt zijn als adoptieouders.  Daarnaast wordt het rapport in het land van herkomst gebruikt om te bepalen welk gezin het beste past bij een te plaatsen kindje.
We wisten natuurlijk dat we toestemming krijgen dus we waren heerlijk relaxt!

Ik vroeg me altijd af hoeveel informatie er in het rapport zou komen, want niet alles wat je zegt wordt vermeld. Ik was verrast dat we een rapport van 15 A4-tjes onder onze neus kregen. Onze raadsonderzoeker liet ons een half uurtje alleen zodat we het rapport door konden lezen. Aan ons de taak om te checken of alles klopte, of het juist geformuleerd was en of ze ons goed had geïnterpreteerd. Op een klein puntje was dat helemaal het geval.
Voor ons was mooi om te lezen hoe ze ons afzonderlijk en samen ziet en welke indruk we hebben gemaakt. Hoe enorm verschillende we zijn, maar dat we elkaar zo gevonden hebben dat we elkaar aanvullen. Yin en yang, kop en schoteltje, bacon and eggs, you name it!

Ons verhaal stond feitelijk beschreven, maar tussen de regels door zat er veel gevoel. De raadonderzoeker sloot onze nabespreking af met de woorden: ‘ikzelf en de Raad hebben het volste vertrouwen in jullie’…. nou die steken we maar onze zak. Oh ja, en ze gaf aan dat ze leuk zou vinden om onze post placements te doen.

Na ongeveer 45 minuten stonden we weer buiten en beseften we dat dit de allerlaatste stap was. Ons rapport wordt opgestuurd naar de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (CA) binnen het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Zij hebben uiteindelijk de laatste stem en versturen onze beginseltoestemming (BT). Zoals gebruikelijk in dit proces kan dit zo’n……jawel…. 4 tot 6 weken duren. Dan hebben we het felbegeerde papiertje in handen.

En hoe verder? Nou we zijn de laatste puntjes op de spreekwoordelijke i aan het zetten met alle documenten die we nodig hebben voor de USA. Ik ben super blij dat we dit al eerder in gang hebben gezet. Alle benodigde documenten zijn vertaald, gelegaliseerd en hebben een apostille. Over een week hebben we een 2de medische keuring bij de huisarts en ons profielboek is zo goed als af. Zodra de beginseltoestemming binnen is, maken we een date met A New Way en hopen we dat we alle spullen heel snel kunnen versturen.

Hiermee is het voortraject afgerond en worden we ‘waiting parents’….
Maar wederom first things first en dat is afronden en genieten dat we bijna klaar zijn met de dingen die we kunnen doen. Zo meteen geven we alles uit handen en dan kunnen we alleen nog maar wachten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *