Jouke Boerma

Jouke Boerma

Jouke heeft geblogd van juli 2015 t/m maart 2018. Ik ben Jouke en samen met Arjan help ik Tijmen (13 jaar), Siem (11 jaar) en Qiujun (8 jaar) met groter groeien. Op dit moment wachten wij op toestemming uit China om Chunlian te mogen adopteren. Chunlian is 5 jaar en komt uit hetzelfde weeshuis als Qiujun.

Melktandjes

Dat Chunlian al zes jaar was toen wij hem ophaalden, heb ik nooit vervelend gevonden. Natuurlijk had ik hem graag vanaf zijn geboorte bij me gehad maar ik was heel blij dat hij mijn kind werd. Als een wervelwind beweegt hij zich door het leven, hij bemoeit zich overal mee, ontdekt iedere centimeter van ons huis. Hij vertelt me in de auto dat de ruitenwissers wat sneller moeten als het harder gaat regenen en dat ik de ruitenwisservloeistof moet gebruiken als de ramen vies zijn. Hij weet precies welke beweging ik maak om dat te doen want dat gebaart hij me dan. Aihai kapitein!

Geen moment heb ik het moeilijk gevonden dat hij al zes werd in december. Doordat we vrijstelling van de leerplicht hebben voor dit schooljaar, lopen we er ook niet tegenaan dat hij al van alles zou moeten waar hij nog helemaal niet aan toe is, hij mag landen in ons leven op zijn eigen manier. Zijn leeftijd, hij is zeer trots op zijn zes levensjaren, zegt me helemaal niets omdat hij niet vergeleken wordt met leeftijdsgenootjes en zijn broers ook nooit op leeftijdsadequaat gedrag betrapt kunnen worden.

Maar laatst viel ik ineens met mijn neus op de feiten. Chunlian heeft pijn aan zijn voortanden en inderdaad, er zit een tandje los! Hij gaat zijn melktandjes wisselen voor een volwassen gebit. Maar dat kan nog helemaal niet want hij is pas een half jaar bij ons! Volkomen niet rationeel van mij. Want inderdaad, hij is al zes. Maar toch, het voelt raar, dat kleine hummeltje dat pas zo kort in levende lijve in ons leven is en dat al gaat wisselen nu.

20160322 Jouke - melktandenEen losse voortand betekent overigens dat al dat harde Hollandse eten ontoegankelijk voor je is geworden. Tenzij het heel lekker is, dan kan je het wel eten. Dan kies je eieren voor je geld en lijdt je even aan pijn.

Je broers hebben je uitgelegd wat er aan de hand is, je gaat je melktandjes wisselen en krijgt nu grote tanden, “hau ta” in jouw taal. Heel groot. En je wordt ook heel groot, “hau ta”. Terwijl je eerst net zo groot zou worden als papa die bijna twee meter is, heb je nu je wens verlegd en wordt je net zo groot als Qiujun. Aangezien we geen idee hebben hoe groot Qiujun gaat worden, zeggen we, ja dat zou best kunnen. Nee hoor zegt Qiujun, hij is zo klein, dat haalt hij nooit.

Nu speel je met je grote broers met zwaarden op het plein. Eerst kreeg je samen met Qiujun een training van Siem. Onderdeel van de training was dat je heel gehoorzaam moest zijn. Iets wat wonderbaarlijk goed lukte, meestal hou je dat maar even vol. Kennelijk was het doel voor ogen te mooi om jezelf weer te laten leiden door al je eigen leiderschapskwaliteiten en liet je Siem je leraar zijn. Je broers noemen je het element lucht, omdat je “zo schijnend als een mooi zomerweertje bent, dat zo om kan slaan in een grote storm”. Wel een redelijk adequate omschrijving van onze kleine opperbevelhebber. Een kleine opperbevelhebber met een losse tand!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *