Patrick Matheeuwsen

Patrick Matheeuwsen

Ik ben Patrick. Samen met Alinda heb ik twee prachtige kinderen uit China. Een dochter uit het Zuiden en een zoon uit het Noordoosten van China. Ik schrijf over de perikelen in ons gezin en in hoeverre adoptie een rol in ons leven speelt.

Over de maan en een banaan

We zien de volle maan in de donkere, heldere lucht.  “Ja! Ik zie hem papa! Nu mogen we een wens doen!”  Allebei de kinderen zijn blij dat ze de volle maan zien. Het is tenslotte Maanfeest. En wat is een Maanfeest nu zonder maan?

15 10 22 Patrick - Maankoek staand def

Elk jaar wordt dit feest in China gevierd, het Maanfeest, of ook wel het Midherfstfeest. Het wordt groots aangepakt met maankoeken, lampionnen, samen zijn met familie en zelfs een echte vrije dag. En wanneer heel China ergens een vrije dag voor krijgt, nou, dan is het echt een heel belangrijk feest. En wij vieren mee.

Op dat moment staan we stil bij onze verbintenis met China. Want dit feest is ook een familiefeest. Dus ook voor familie die er niet is, maar tegelijkertijd toch ook weer wel. Het is de gewoonte om maankoeken te delen met de mensen die dicht bij je staan, je familie, vrienden. We maken er een ritueel van. Samen met de kinderen maken we zelf de maankoeken. Leuk om te doen, en veel lekkerder, aangezien de Chinese versie echt niet te eten is met onze Westerse smaakpapillen. En dan krijgt iedereen een stuk maankoek en leggen we ook een stukje opzij voor de Chinese ouders. China papa en China mama. We steken een kaarsje aan in een kapelletje en denken aan hen. Een hele belevenis voor de kinderen om met echt vuur een kaars te mogen aansteken, maar daarnaast staan ze stil bij hun verleden, hun ouders, hun roots.

En zo proberen we die band met China levend te houden. Met hun ouders, maar ook met de Chinese cultuur. Dat laatste kan best wel lastig zijn, want hoe kan je een andere cultuur doorgeven, wanneer je daar zelf geen deel van uitmaakt? Hoe kan ik als Hollandse kaaskop, de Chinese cultuur aan mijn kinderen doorgeven? Het is echt ontzettend speciaal om het maanfeest samen met de kinderen te vieren, de gedachte achter de manier waarop we het vieren is kostbaar. Maar toch, het is niet de versie zoals die in China wordt gevierd. Voor mijn gevoel geef ik een Westerse versie van het feest door aan mijn kinderen.

Een beetje hetzelfde idee wanneer een gezin in China het Sinterklaasfeest probeert te vieren. Ze zullen vast ook hun best doen, en het zal overeenkomen met het beeld wat ze uit boeken halen en van de televisie. Maar het zal niet precies hetzelfde zijn, zoals het in Nederland wordt gevierd. Maar we doen ons best. Want ik denk wel dat we echt moeten proberen om iets mee te geven aan de kinderen. Het hoort bij hen. Het is onderdeel van hun afkomst. Het zit al in hun lijf, als baby al. Ik wil niet dat ze dat verliezen, ze hebben al zoveel verloren.

Kan ik dat verlies tegenhouden? Want een cultuur, die ‘leer’ je vooral door er in te leven. En ze hebben dan wel een Chinese afkomst en een Chinees uiterlijk, maar ze leven nu in een Nederlandse cultuur. Dat gaan ze het meest meekrijgen. Zullen ze misschien opgroeien als de beruchte ‘banaan’? Een term die je wel vaker hoort in adoptieland of bij jonge generaties Chinese Nederlanders. Een banaan, geel van buiten, maar wit van binnen. Chinees aan de buitenkant, maar Nederlands aan de binnenkant. Bananen zijn erg lekker, gezonde voeding ook. Maar ik wil voorkomen dat het voedsel wordt voor een identiteitscrisis. Worden ze ooit volwaardig geaccepteerd als Nederlander, met hun Chinese looks? Of krijgen ze het juist moeilijk in China, waar ze als westerling ook niet kunnen aarden? Of allebei tegelijk? Of misschien juist geen van beiden.

Ik vind dat moeilijk, een echte uitdaging in de opvoeding. Ik hoop dat mijn kinderen in balans zullen zijn, wanneer ze ouder worden. In balans met hun Chinese deel en hun Nederlandse deel. Dat Nederlandse deel, dat gaat bijna vanzelf. Maar het Chinese stuk, daar zullen we veel meer moeite voor moeten doen. Maar we doen ons best, voor hen. Dus vieren we het Maanfeest. Beter een Westerse versie, dan helemaal niets.

15 10 22 Patrick - Maan liggend def

Ondertussen kijken we nog steeds naar de maan. Je ziet hem goed, door de voorruit van de auto. De kinderen zijn in slaap gevallen op de achterbank, moe van alle indrukken en het late tijdstip. En terwijl we naar huis rijden, gaat de maan met ons mee. Aan de andere kant van de wereld, op een ander moment, kijken er ook twee mensen naar diezelfde maan. En hun gedachten gaan uit naar hun kind, dat er niet is, maar tegelijkertijd toch ook weer wel.

We zijn met elkaar verbonden, deze keer via de maan. En een volgende keer, wie weet, kijken we nog steeds naar de maan, maar dan op hetzelfde moment, naast elkaar. Als ik dan toch een wens mag doen…

Reacties (4)

 1. Avatar Marion schreef:

  Dank voor je prachtige blog Patrick! Ik was met onze dochters (14,15) op zoektocht naar geboorteouders in China. We waren speciaal tijdens het maanfeest gekomen (2 weken geleden) omdat er dan veel mensen vrij zijn en dan op straat lopen. Onze zoekflyers werden graag gelezen en er werd actief meegedacht. Mooie resultaten behaald.
  Onze dochters bewogen zich heel gemakkelijk in de cultuur. Ze sliepen in treinen, nachtbussen, boot en bed. En aten wat de pot schaft. Via WeChat op de mobile telefoon maakten ze gemakkelijk contact met leeftijdsgenootjes. Op de vindplek speelden ze met dorpsgenootjes badminton. Veel giechelen. Mee naar school. Zitten in een klas met 45 kinderen en er konden er nog best 2 bij.
  En die maankoeken? Die vindt eigenlijk niemand lekker. Maar ja, het hoort er bij. Het zijn doorgeef-kado’s 🙂 Stttttt… Ook een vorm van verbinding!

 2. Jouke Boerma Jouke Boerma schreef:

  grappig, want wij kregen van de pleegouders van Qiujun een mooncake en die vinden we allemaal (op Qiujun na) heel erg lekker! En in het hotel in Nanning kon je ook ontbijten met mooncake, heerlijk!

 3. Avatar Irene van Woerkens schreef:

  Lesje blog nu pas Patrick. Een voltreffer, dank!

 4. Avatar Irene van Woerkens schreef:

  Lesje = lees je 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *