Jouke Boerma

Jouke Boerma

Jouke heeft geblogd van juli 2015 t/m maart 2018. Ik ben Jouke en samen met Arjan help ik Tijmen (13 jaar), Siem (11 jaar) en Qiujun (8 jaar) met groter groeien. Op dit moment wachten wij op toestemming uit China om Chunlian te mogen adopteren. Chunlian is 5 jaar en komt uit hetzelfde weeshuis als Qiujun.

Shoppen

Als je nooit een kind geadopteerd hebt, weet je eigenlijk niet hoe leuk dat wel niet is. Intensief maar leuk. Dat een kind niet bij zijn geboorteouders kan blijven, is natuurlijk diep triest maar als dat dan zo is, is het fijn dat het kind alsnog een gezin krijgt waar hij of zij in op kan groeien. Eigenlijk is het natuurlijk zeer vreemd, dat je op een dag een kind krijgt met al een heel leventje achter zich waar jij niet bij was. Een groot cadeau om een kind dat door iemand anders op te wereld gezet werd, te mogen helpen met groter groeien.

Hem te zien ontwikkelen alsof je hem in een soort snelkookpan hebt gestopt. In een half jaar redelijk begrijpelijk Nederlands kunnen praten, al net zo’n troep maken als zijn broers, zijn jas uittrekken en ter plekke laten liggen, lange haren willen zoals zijn broers en mij vertellen dat je toch echt niet mee gaat om de honden uit te laten want je ging vanochtend al mee.

Dat betekent overigens ook dat de groeisprongen in een sneltreinvaart over ons heen komen. Kom je net even in een rustiger vaarwater omdat hij ontdekt heeft dat hij eigenlijk best wel kan praten, komt hij weer in de volgende groeisprong terecht, die gepaard gaat met onmogelijk gedrag en boze buien op de meest onhandige momenten. Op dit moment zitten we in een dipje: “soms is een mama maar een stom wezen want ze vindt niet alles goed wat ik doe”.

Shoppen noemen wij het, je inslijmen bij andere mensen die jou op zouden kunnen vangen op momenten dat papa en/of mama niet doen wat jij zo graag wilt en ook recht op hebt als kind zijnde. Waar jouw broer in de kleedkamer van het zwembad om zich heen keek naar andere moeders met een meelijwekkende blik “red mij van dit boze mens, ik ben echt heel zielig”, ben jij preventief bezig een wit voetje te halen bij iedereen in je omgeving.

20160502 Jouke - shoppen stoeienNou ben je ook een ontzettend sociaal wezen, dat dol is op contact met iedereen om je heen dus het is soms moeilijk te zien waar je nou preventief aan het shoppen bent en waar je nou echt gewoon jezelf bent. Overdreven enthousiast zwaai je naar wildvreemde mensen, die weliswaar op dezelfde plek gaan wandelen maar die je werkelijk nog nooit eerder ontmoet hebt. Niet zo overdreven zwaaien, je kent ze niet, wel uitgesproken door ondergetekende maar volkomen onnozel natuurlijk. Je kind zeggen dat hij niet mag zwaaien naar mensen die hij niet kent omdat je hem nog niet goed kunt uitleggen dat de wereld geen groot dorp (of weeshuis) is waarin iedereen zo snel mogelijk bij jouw schare fans moet worden gevoegd om zo goed mogelijk te kunnen overleven. Wie voor je is, kan niet tegen je zijn.

Graag ook bespreek je met mensen die je op de wandelingen tegenkomt welke schoenen ze aan hebben en of die lijken op die van jou of de schoenen van mama. Want ondanks dat je reuze onafhankelijk bent door al die shopcontacten, de aanwezigheid van mama wordt toch voortdurend benoemd. Aan mama de taak om die kleine aanwijzingen van een goede hechting uit al jouw gedrag te halen. En dat is soms best lastig met zo’n supersociaal wezen dat op iedereen af huppelt alsof hij ze al jaren kent.

Hoe fijn is dan zo’n gesprek met de orthopedagoog van de SAV, die ons nog kent van de lange weg die we met Qiujun aflegden. Zij filtert uit al zijn gedrag meteen tekenen van basisvertrouwen, wel of niet. De conclusie was dat het eigenlijk best goed gaat met hem. Dat hij heerlijk geniet van in het thuis rond keutelen en rustig mogen landen in zijn nieuwe wereld. Aan papa en mama de taak om die wereld waar nodig klein te houden en hem toch ook de nodige sociale contacten met anderen te bieden, omdat een zesjarige dit nou eenmaal nodig heeft. Een dankbare taak die wij graag aangaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *