Inzage dossier en zoeken

Veel geadopteerden zitten met vragen over hun adoptie en hoe dit proces is verlopen. De informatie in het adoptiedossier kan een beginpunt zijn. De meeste adoptiedossiers zijn in handen van een vergunninghouder/organisatie via welke de adoptie tot stand is gekomen.

Via Vereniging Wereldkinderen zijn de adoptiedossiers op te vragen van:
• Hogar (actief geweest in Colombia)
• Adoption Center the Netherlands Sri Lanka (actief geweest in Sri Lanka)
• BANND (actief geweest in onder andere Brazilië en Sri Lanka)

Meer informatie over dossierinzage bij Wereldkinderen

Fiom beheert afstandsdossiers en adoptiedossiers van de volgende instellingen/organisaties:
• Stichting Flash (actief geweest in Sri Lanka, Haïti, Hongarije en Brazilië)
• Stichting Afrika (actief geweest in Kenia en Ethiopië)
• Stichting Bemiddeling Adopties (actief geweest in India)
Bovenstaande dossiers zijn kosteloos in te zien. Dat geldt ook voor de dossiers van Fiom/ISS (dossiers van (oud-)cliënten van Fiom en de International Social Service Nederland).

Meer informatie over dossierinzage bij Fiom 

 

Zoeken naar familie

Voor geadopteerden kunnen er veel verschillende redenen zijn om op zoek te gaan naar hun biologische familie. Bijvoorbeeld om antwoorden te krijgen op vragen over de omstandigheden die tot de adoptie hebben geleid. Ook vragen rond de medische achtergrond van familie, de behoefte aan herkenning of de hoop om zich opnieuw te kunnen verbinden met hun oorsprong, kunnen redenen zijn om te gaan zoeken.

Zoeken naar biologische familie kan op verschillende manieren. Sociale media als Facebook en LinkedIn kunnen het een stuk eenvoudiger maken om familie op te sporen. Maar wat doe je als je iemand hebt gevonden? Hoe weet je zeker of het de juiste persoon is? Kun je zelf het eerste contact leggen of overval je de gevonden persoon hiermee? Wat breng je daarmee teweeg? Soms kunnen internationale DNA-databanken uitkomst bieden. Maar waar moet je dan op letten en hoe werken ze? Met dit soort vragen kunt u bij Fiom terecht. Fiom heeft een groot internationaal netwerk en jarenlange ervaring op het gebied van adoptiegerelateerde zoekacties en begeleiding. Ook kan Fiom helpen biologische familie op te sporen.

Meer informatie over zoeken via Fiom 

Zoeken en het vinden of niet vinden van biologische familie kan heel wat teweeg brengen. Begeleiding voor, tijdens en na een reis naar het geboorteland of een ontmoeting met biologische familie kan belangrijk zijn. Adoptievoorzieningen beschikt over adressen van instanties met expertise op het gebied van adoptie (therapeuten, lotgenoten, verenigingen) die hierbij steun kunnen verlenen. U kunt bellen naar 030 – 233 03 40, keuze 3 (ma t/m do 9.30 – 12.30 uur) of een e-mail sturen.