Drieluik: adoptiemoeder Agnes Persoon

Adoptiemoeder Agnes Persoon
Leeftijd: 65
Moeder van vijf kinderen, waarvan drie geadopteerd
Beroep: gepensioneerd wijkverpleegkundige
Woonplaats: Steenbergen

We waren heel idealistisch

We wilden graag een groot gezin, dat wisten we al meteen in het begin van onze relatie. Vrij snel na ons huwelijk werden achtereenvolgens twee prachtige jongens geboren. Het leek ons moreel niet verantwoord zelf nog een derde kind te krijgen. We waren inmiddels ook pleegouders en ik vond het vrij ingewikkeld om die kinderen weer te zien vertrekken. Daarom kozen we voor adoptie, dan hoefden ze niet meer weg.

We hadden geen voorkeur voor een bepaald land. Via vrienden die ook wilden adopteren, kwamen we bij Sri Lanka terecht. Omdat onze gegevens al bij de Raad voor de Kinderbescherming lagen, ging het allemaal vrij snel. In het voorjaar van 1985 heeft mijn man Sanne opgehaald in Sri Lanka. Ze was toen nog maar een week of vier oud. Ik bleef thuis met de jongens, mede omdat er op dat moment ook nog een pleegkind bij ons in huis was.

Na een tijdje dachten we dat het fijn zou zijn voor Sanne als er nog een adoptiekind kwam, zodat zij niet meer zo’n aparte positie zou hebben. Toen kregen we het voorstel voor een tweeling, een jongen en een meisje. Twee erbij vonden we ook goed, we wilden immers graag een groot gezin. Ruim een jaar later, in augustus 1986, heeft mijn man de tweeling opgehaald. Ik bleef weer thuis, dit keer onder meer vanwege Sanne. En ik moet zeggen, ik vlieg ook niet zo graag…

Eerlijk gezegd merkten we al vrij snel na thuiskomst dat er grote verschillen bestonden tussen de twee kinderen. Zodanig, dat er bij ons lichte twijfels ontstonden over hun gezamenlijke afkomst, ofwel over de vraag of het wel echt een tweeling was. Er waren ook gezondheidsproblemen, met name bij een van de twee. We hebben nog navraag gedaan bij de betrokken instanties en er werd ons verzekerd dat alles klopte en dat geloofden wij. Daar hebben we het toen bij gelaten. Misschien waren we naïef, misschien hebben we het niet willen zien. Maar momenteel zijn er grote twijfels over de vraag of het daadwerkelijk een tweeling is. Eerlijk gezegd denken we van niet. Sanne heeft haar biologische moeder gezocht in Sri Lanka en kwam er al doende achter dat er veel mis is met adopties uit Sri Lanka. Zelf heeft zij haar biologische moeder gevonden, maar rond de tweeling blijkt niets te kloppen. Ik ben daar heel erg van geschrokken. Daar heb ik het een tijdje heel moeilijk mee gehad. Gelukkig verwijt ze ons niets.

Begin dit jaar zijn ze met z’n tienen op vakantie geweest naar Sri Lanka: onze vier kinderen met hun partners en twee kleinkinderen. We hebben even overwogen om als ouders mee te gaan, maar hebben dat niet gedaan om hun als kinderen een gezamenlijke beleving te laten ervaren. Achteraf denk ik dat dat heel goed is geweest. Ze hebben samen een geweldige reis gehad en mooie ervaringen opgedaan.

Agnes is de moeder van geadopteerde Sanne