Expecto Patronum!

Column van Sandra Benschop

Tien wordt hij, volgende maand, en ik heb al een eerste cadeautje voor hem gevonden. Onze oudste, dol op Harry Potter, krijgt een mooi schrift, dieprood van kleur, met in gouden letters ‘expecto patronum’ op de kaft. Sinds zijn zesde lees ik hem voor over de wonderbaarlijke wereld van Zweinstein, en we koesteren beiden dat moment voor het slapengaan. Harry heeft nogal wat leed te verduren gekregen toen hij heel jong was en draagt daar letterlijk en figuurlijk de littekens van. Wat een zegen dan om je in de toverkunst te kunnen bekwamen en je met een spreuk het kwaad, dat hem blijft achtervolgen, van het lijf te houden: expecto patronum!

Beide ouders verloor Harry. Ik heb eigenlijk nooit gecheckt of onze oudste een parallel ervaart met zijn eigen levensverhaal. Samen lezen over thema’s die raken aan je eigen leven, in de veiligheid van je eigen bed – dat geeft troost, inzicht, relativering en zelfs inspiratie. Het geeft een opening om samen in gesprek te komen. Om je gedachten te vormen, je angst onder ogen te komen en weerbaar te worden. De wereld van het boek biedt prachtig oefenmateriaal.

Juist nu in de huidige wereld waarin onze kinderen opgroeien, het kwaad wel steeds concretere vormen lijkt aan te nemen, is een ‘expecto patronum’ waardevol. We moeten ‘normaal’ doen, terwijl de ruimte voor ‘anders’ steeds kleiner lijkt te worden. Velen willen de grenzen liever dicht en dat wat afwijkt, buitensluiten. Ongenuanceerd en zonder inlevingsvermogen en mededogen je gal spuwen, is voor velen synoniem geworden met de vrijheid van meningsuiting.

Niet alleen lezen, ook schrijven kan een magische werking hebben. Een mooi schrift, waarin je je gedachten en je gevoelens kunt neerschrijven, alleen van jou, waarin de woorden evenzovele toverspreuken zijn om je te leren verweren tegen het kwaad. Dat lijkt me een mooi cadeau. Hij mag er overigens ook zijn eerste recepten in opschrijven.

Sandra Benschop is de nieuwe columniste van het Adoptie Magazine. Zie ook haar persoonlijke adoptieverhaal.