Feest

Column van Sandra Benschop

Het is Tweede Pinksterdag. Een mooie Nederlandse feestdag. Heerlijk, zo’n extraatje! In het christelijke verhaal rondom de dood, de herrijzenis en de hemelvaart van Jezus Christus komt Tweede Pinksterdag niet voor. Tweede Paasdag ook niet trouwens. Het zijn al eeuwenlang vrije dagen, geïnitieerd vanuit het christendom en inmiddels een ‘recht’ ondersteund door Nederlandse wetgeving.

In de krant las ik het idee om Tweede Pinksterdag in te ruilen voor het vieren van het Suikerfeest. Het doet recht aan de geloofsbeleving van een grote populatie Nederlanders. Ik vind dat mooi. In deze tijd van gif een prachtig antigif dat recht doet aan de huidige samenstelling van de Nederlandse bevolking.

Wat ik nog mooier vond, is het initiatief van onze oudste, die geïnspireerd door een mooie les aardrijkskunde ‘Geloven op jouw manier’ besloot een dag te vasten. Het is uiteindelijk ramadan en veel van zijn vriendjes zijn moslim. Dus heb ik hem om kwart voor 3 gewekt, in de hele vroege ochtend van Tweede Pinksterdag, om hem een ontbijt te geven. Hij sliep direct weer in. De hele dag is hij in touw geweest, met dingen die jongens van 10 doen, ook als ze vasten: voetballen, trampoline springen en zwemmen. Samen met een vriendje die wel aan de chips, het ijs en de pizza ging. Hoewel hij het lastig had ­­– het was immers een warme dag en ook drinken mag niet als je vast – heeft hij volgehouden.

Om half 9 die avond kregen wij een WhatsApp-bericht van de moeder van een ander vriendje. Ze was soep aan het maken en kwam ons een pannetje brengen. Speciaal voor onze oudste, omdat ze zijn vasten zo bijzonder vond. Haar zoontje had haar erover verteld. Wij hebben samen om 10 uur ’s avonds de vasten gebroken met een grenzeloos lekkere maaltijd. Deze jongens zijn de toekomst. Ik ben vol hoop!