Forum Adoptieoudersonline open voor ouders van pubers

Tekst Yvonne Geelen

Hoe stimuleren jullie je kind om vriendjes te maken en te houden? Hoe verliep de overgang naar de middelbare school bij andere adoptiekinderen? Zo maar enkele vragen die adoptieouders stellen aan andere ouders op Adoptieoudersonline.nl. Dit besloten forum, tot voor kort bedoeld voor ouders van kinderen t/m 12 jaar, staat nu open voor alle adoptieouders met kinderen in de leeftijd tot 18 jaar.

Wiwin Veendijk, nazorgmedewerker bij Adoptievoorzieningen en communitymanager: “Een grote groep adoptiekinderen is of komt de komende jaren in de puberteit. Adoptievoorzieningen krijgt al geruime tijd veel vragen binnen van ouders van pubers. De puberteit is vaak een roerige periode, waarin weer veel vragen rond adoptie, identiteit en afkomst de kop op steken. Daarom leek het ons goed om ook ouders van kinderen in de puberleeftijd toegang te geven tot het forum. We zijn ervan overtuigd dat ook zij kunnen profiteren van elkaars ervaringen. En zij hebben wellicht ook goede tips voor ouders van jongere kinderen.”

Op dit moment heeft het forum ruim 1100 leden. Veendijk: “Vier jaar geleden zijn we gestart. Voor ons was dat best spannend. Hoewel we een vooronderzoek hadden gedaan, was het toch maar afwachten of het zou gaan lukken. In relatief korte tijd hadden we ruim 600 leden. Het forum voorzag en voorziet dus in een behoefte. Wennen, hechting, eten, school en slapen zijn onderwerpen waar veel over wordt uitgewisseld. Hoe bereid je een kind voor om voor het eerst naar school te gaan? Hoe hebben andere ouders dat gedaan, hoe weet je wanneer je kind daaraan toe is? Dat soort dingen. We merken dat ouders zich eerder en beter begrepen voelen door andere adoptieouders.”

Om ervoor te zorgen dat het forum exclusief blijft voor adoptieouders, controleert Adoptievoorzieningen bij aanmelding of het ook daadwerkelijk om een adoptieouder gaat. Daarin verschilt het forum van vele andere plekken op internet waar adoptieouders elkaar ontmoeten. Veendijk: “Een veilige omgeving scheppen is vanaf het begin een belangrijk aandachtspunt geweest bij de opzet van het forum. We horen van ouders terug dat ze het fijn vinden om hun verhaal te kunnen doen in een omgeving waarin niet wordt geoordeeld.”

De eerste topics rond de puberteit zijn al geopend. Hoe ga je om met social-mediagebruik van je kind? Hoe vind je een goede balans tussen loslaten en beschermen? Wat doe je als je kind tegen grenzen aantrapt? Veendijk: “Ik hoop dat steeds meer ouders ons forum gaan vinden en elkaar helpen in deze veelal bijzondere, kwetsbare, ontroerende en dappere opvoedsituaties.”

Ook meepraten?
Aanmelden kan via adoptieoudersonline.nl.