Geen geld voor de benodigde operaties

Geboortemoeder Wang Ying
Leeftijd: 43 jaar
Getrouwd, moeder van drie kinderen, waarvan een afgestaan
Beroep: huisvrouw
Woonplaats: Ziyang, China

Zonder het met mij te overleggen heeft mijn dochter het eerste contact gelegd met haar oudste broer, met Harm-Yun. Zij had ergens gehoord of gezien, dat weet ik niet precies, dat hij op zoek was naar zijn biologische ouders. Ze dacht meteen dat het om haar broer zou kunnen gaan en ze besloot zelf te proberen contact met hem te leggen. Pas toen dat was gelukt heeft ze het aan mij verteld. Dat vond ze lastig, ze was bang voor mijn reactie.

Natuurlijk schrok ik in eerste instantie. Zeker. Maar ik was ook meteen heel blij. Stel dat het waar was, als het bleek te kloppen dat het werkelijk om mijn oudste kind ging, dat ik dan zou weten dat het goed met hem gaat, dat zou heel fijn zijn!
We hebben meegewerkt aan een DNA-test en alles bleek inderdaad te kloppen. Dit was mijn zoon! Onvoorstelbaar. Enkele maanden later is hij samen met zijn adoptieouders hierheen gekomen. De eerste ontmoeting verliep wat chaotisch. We hadden afgesproken in een park en er was een tolk geregeld. Maar de adoptiezus van Harm-Yun was ziek en moest naar het ziekenhuis. Haar vader en de tolk zijn met haar meegegaan. Daardoor was er geen vertaler en konden we dus niet goed met elkaar praten. Het leek wel een soort film waar we in beland waren. Het verliep allemaal wat anders dan gepland. Ik vond het heel fijn om hem te zien maar in het begin ook wat ongemakkelijk. Zijn adoptiemoeder was erbij, ik heb haar bedankt dat ze zo goed voor hem heeft gezorgd.
De vader van Harm-Yun en ik wisten destijds niet hoe we onze zoon moesten helpen. We zagen meteen na de geboorte dat hij heel veel medische hulp nodig had. De eerste drie weken hebben we zelf geprobeerd om hem te laten drinken. Door de schisis lukte dat niet. Wij hadden geen geld voor de benodigde operaties. Toen hebben we, voor zijn bestwil, besloten om afstand van hem te doen. In de hoop dat hij geholpen zou worden.
Veel mensen in onze omgeving waren daarvan op de hoogte. We hebben het later ook aan onze twee andere kinderen verteld, die na hem zijn geboren. We hebben er geen geheim van gemaakt. Maar we wisten niet hoe het verder met hem was gegaan, of hij nog leefde en zo ja, waar hij was. Ik ben heel blij dat hij ons gevonden heeft en dat we elkaar een beetje kunnen leren kennen.
Omdat de vader van Harm-Yun en ik inmiddels gescheiden zijn, hebben we hem ook op aparte momenten ontmoet. Zoals afgesproken heeft mijn ex-man, samen met enkele andere familieleden, hem opgewacht op het vliegveld. Pas later was de ontmoeting met mij en wat ooms en tantes.

Wang Ying is de biologische moeder van geadopteerde Harm-Yun Zoet.