Het midden

Column van Sandra Benschop

Het heeft een tijdje geduurd, maar uiteindelijk heeft onze jongste geleerd om precies genoeg cruesli op te scheppen voor zijn ontbijt. Zijn ogen zijn vaak groter dan zijn maag. Nu eet hij vol trots zijn bakje leeg en zegt tevreden: ‘het was precies goed, ik ben voldaan’. ‘Niet te veel, niet te weinig, precies goed’, is altijd het credo geweest bij de maaltijd. Hoeveel plakjes worst op brood, hoeveel ketchup bij de tosti en inderdaad, hoeveel cruesli in je bakje.

In deze tijd van overvloed is het eenvoudig om je bord letterlijk en ook figuurlijk overvol te laden. Zoveel opties, zoveel prikkels, zoveel keuzes. Hoe leer je dan je kind navigeren? Niet te veel, niet te weinig, precies goed, verwijst naar het zoeken van de middenweg. Het verwijst ook naar het leren kennen van de grenzen, je eigen grenzen. Te weinig eten geeft trek en weinig energie, te veel eten geeft buikpijn en overgewicht en bij precies goed ervaar je eten als duurzame voeding en kun je vooruit. Met dit filosofische geneuzel vermoei ik de kinderen niet, ze zouden gillend van tafel lopen en dat neem ik ze dan niet kwalijk, maar hen naar hun eigen lichaam leren luisteren, dat kan wel. ‘Show, don’t tell’.

Niet alleen met eten is het best een kunst het midden te vinden, ook met andere (op)voeding, zoals hoeveel en welke uitjes, hoeveel en welke sporten, vriendjes, emoties, ieder gebied van het leven vraagt om een houding ergens in het spectrum ‘niet te veel, niet te weinig, precies goed.’ Niet te dichtbij, je verstikt je kind en belemmert zijn eigenheid en zelfstandigheid, niet te veraf, dat is kil en koud en maakt onzeker en angstig. Best een uitdaging. Ik ben nogal van het midden, en laatst realiseerde ik me, toen ik onze oudste  meenam naar een feestje en we de hele avond gedanst hebben, dat het heerlijk is om af en toe het midden te verlaten en de grenzen op te zoeken, ze misschien zelfs eens over te gaan, want daar lonken de nieuwe ervaringen. Zoals gewoonlijk is het weer eens allebei waar, zoek het midden en zoek de grenzen en hang je niet te veel op aan filosofisch geneuzel.

Sandra Benschop is getrouwd met Gert-Jan van Wijk. Samen zijn ze de ouders van Matthew en Joseph. Zie ook: www.sandrabenschopcoacht.nl