Vragenderwijs: Ik zoek iemand die het snapt!

Ze belt en kan het eerste kwartier alleen maar huilen. Maya, een jonge vrouw van 24, voelt zich moegestreden. Langzaam en heel zachtjes vertelt ze dat ze hulp zoekt. Ze is op vijfjarige leeftijd vanuit Mexico naar Nederland gekomen en opgevoed in een liefdevol gezin. Haar ouders namen de tijd voor haar en heel langzaam opende zij zich voor haar nieuwe familie. Toch bleef er altijd wat knagen. Het gevoel er nooit helemaal bij te horen, niet het gezellige gevoel ervaren op feestjes en ook niet goed kunnen aarden in de Nederlandse cultuur. De relaties die geen stand hielden en paniek als haar ouders vertelden op vakantie te gaan.

Om het knagende gevoel van zich af te schudden had Maya na haar afstuderen een ticket geboekt naar Mexico en rondgereisd in de omgeving waar ze geboren was. Omdat ze weinig informatie had en de taal niet sprak, was bij thuiskomst een somber gevoel opgekomen. Vragen waren niet beantwoord en verwachtingen niet uitgekomen. Professionele hulp sloot niet aan. Maya: “Het lag niet aan de psycholoog maar aan mij. Zij kon me gedeeltelijk goed helpen maar er ontbrak iets!” De laatste tijd is ze zo somber dat ze het niet meer aankan. Waar het vandaan komt, weet ze niet. “Zou het misschien komen door mijn adoptie?”

De nazorgmedewerker vraagt of zij wel eens gedacht heeft aan het praten met lotgenoten. Maya zegt dat ze bang is dat het dan een klaaguurtje wordt over wat er allemaal niet goed gegaan is in het adoptieproces. “Ik heb fijne ouders die altijd open zijn geweest over mijn adoptie. Voor mij is dat geen issue. Ik zoek iemand die snapt hoe ik me voel!”
Op de vraag waar zij behoefte aan zou hebben, vraagt Maya of er hulpverleners zijn die zelf geadopteerd zijn. Zelf denkt ze dat die mensen beter snappen waar ze mee worstelt omdat ze in eenzelfde soort situatie zijn begonnen. Iemand die zonder te vragen aanvoelt waar ze mee zit.
De nazorgmedewerker spreekt af een overzicht te sturen van adoptie-ervaringsdeskundigen en lotgenotencontacten. Als het gesprek wordt afgerond, vraagt de nazorgmedewerker of zij nog wat kwijt wil. Maya: “Ik heb het idee dat jullie het snappen!”