Tijgers

De eerste verliefdheid van onze jongste leverde een hartveroverend plaatje op, omdat zij ruim een kop groter was dan hij. Dat weerhield hen er niet van om vaak hand in hand te lopen. Hoe hij wist dat hij verliefd was? “Ik wil graag bij haar in de buurt zijn. En dan voelt het zo fijn vanbinnen.” Ik wilde mijn ervaringsdeskundigheid wel even inbrengen om deze mijlpaal met hem te duiden. “Zoals vlinders in je buik?” vroeg ik hem. Hij keek me verbaasd aan en leek zich af te vragen of ik de klok met de klepel verwarde. “Nee mama, het voelt zoals tijgers in mijn buik!”

Hij was 5 jaar oud en heeft sindsdien geen crushes meer gehad, ik ben benieuwd wie er ooit aan dat gevoel van die eerste keer kan tippen. Zijn lichaam heeft deze ervaring opgeslagen, zoals het dat doet met alle grote en kleine gevoelens die door hem heen trekken. Ze vormen een kleurrijk innerlijk landschap waarin een eigen wijsheid huist. Niet die van het denken en ook niet die van de emoties, maar dieper nog, misschien lijkend op intuïtie of instinct, dierlijk bijna.

We slaan het mooie op, maar ook de pijn. En pijn hebben we allemaal geleden in onze prille jaren. Herinneren kunnen we het ons niet, maar het lichaam heeft het onthouden. Het heeft ons mede gevormd. Het beeld gecreëerd dat we van onszelf en de wereld om ons heen hebben en – heel belangrijk – hoe we met onszelf en met de ander omgaan. Dit geldt misschien in nog sterkere mate voor onze geadopteerde kinderen, die na hun geboorte met de pijn van afwijzing, en soms zelfs verwaarlozing en misbruik, te maken hebben gekregen. Of en in hoeverre een kind hierdoor getraumatiseerd raakt, laat zich niet voorspellen en is niet altijd van de buitenkant te zien. Het lichaam is gericht op behoud en zal allerlei overlevingsgedrag inzetten om dat te bereiken.

Peter A. Levine heeft een indringend en hoopvol boek geschreven over het behandelen van trauma. Heel eenvoudig, maar misschien daarom zo treffend, zegt hij dat een trauma ervoor kan zorgen dat lichaam en ziel gescheiden raken. De ziel terugroepen in het lichaam door het lichaam te leren geblokkeerde energie los te laten en weer een veilige, hele plek te worden, is de kern van zijn aanpak. Hoe hij dat proces noemt? Het is ook de titel van het boek: De tijger ontwaakt. Wijs kind.

Zie: sandrabenschopcoacht.nl