Vakantie

“Wat zullen we deze meivakantie allemaal gaan doen?”
“Is er Netflix?”
“Sinds vanochtend.”

Drie paar ogen beginnen intens te gloeien. Alsof ik mijn pubers een iPhone 6 aanbied.

“Maar na de vakantie sluit ik het account weer af”, haast ik mij erbij te zeggen. Het mag de pret niet drukken, de stemming is gezet. Voor onze veertienjarige jongste maken we een vakantieplanning. Met zo veel vrije dagen op rij is hij gebaat bij wat structuur. We bedenken wat uitstapjes en films. Trots print ik de planning uit. Zo gestructureerd zijn we nog nooit geweest.

Om half acht staan mijn man en ik die eerste dagen op, het is nog lekker stil, we lezen tevreden de krant en drinken koffie. De kinderen zijn vast moe van school, we zien niemand voor twaalf uur beneden. Op de momenten dat ze beneden zijn, werpen ze een argwanende blik op de planning.

“Gaan we zo veel doen? Hebben we morgen een dagje rust? Kunnen we niet gewoon thuisblijven?” De bezwaren zijn niet van de lucht.

Ons heldere schema, dat ons tien jaar geleden goed van pas zou zijn gekomen, lost op in passiviteit en stilte. Flegmatisch bewegen onze pubers zich van de bank naar hun bed en vice versa. Hun slaapkamerdeuren blijven voornamelijk dicht. Als ik mijn mail ’s avonds check, krijg ik steevast drie e-mails binnen met dezelfde boodschap: “Verzoek voor aanmelding van een mobiele telefoon bij je Netflix-account.” Of ik toestemming wil geven.

De tweede week besluiten we het schema om te gooien. We gaan ’s morgens werken en kijken ’s middags met z’n tweeën een serie op Netflix.

“Gaat Netflix er maandag weer af?” vraagt mijn oudste dochter op zondagmiddag.
Ik knik. Er volgt een trage zucht. Dan sleept ze zich weer naar boven.
“Zullen we House of Cards afkijken?” Mijn man kijkt me opgewekt aan.
Ik schuif naast hem op de bank.
“We hadden het niet moeten doen,” zeg ik, “dat Netflix-account.”
“Kom,” zegt hij, “de laatste aflevering. Morgen is iedereen weer normaal.”

 

Auteur: Renée Wolfs

Renée Wolfs is moeder van drie geadopteerde tieners uit China. Ze is auteur van Wereldkind, De Adoptiedialoog en De Cirkel van Verbinding.
Zie reneewolfs.com/blog.