Vragenderwijs: Runako wil ineens niet meer over zijn adoptie praten

‘Onze zoon heeft slaapproblemen.’ ‘Mijn puberdochter vliegt uit de bocht.’ Adoptieouders die vragen of twijfels hebben over de ontwikkeling of opvoeding van hun kinderen kunnen terecht bij Adoptievoorzieningen. Ook geadopteerden, leerkrachten of andere betrokkenen kunnen daar terecht. In deze rubriek komen zaken voorbij die daar aan de orde komen.

Evelien belt omdat zij wil overleggen over Runako. Hij is elf jaar en nu ruim acht jaar in haar gezin. Tot een paar maanden geleden had hij altijd zijn antwoord klaar als er over adoptie werd gesproken of over zijn geboortemoeder. Maar dat is nu veranderd. Als Evelien het woord adoptie laat vallen zegt Runako gelijk: ‘Daar wil ik het niet over hebben.’ Evelien vraagt zich af wat zij nu het beste kan doen.

Kinderen rond deze leeftijd hebben veel op hun bordje. De puberteit staat voor de deur en ze hebben het steeds drukker met sport en school. Hun vrienden worden steeds belangrijker en daar willen ze graag bij horen en vooral niet anders zijn. Maar ze begrijpen ook steeds beter dat geadopteerd zijn ook betekent dat bij hen dingen wél anders zijn. Dat kan tot gevolg hebben dat ze het onderwerp liever gaan vermijden. Ook kan het zijn dat zij zich meer gaan afvragen waarom ze zijn geadopteerd en hoe het met hun biologische familie gaat. Maar ook of het wel eerlijk is tegenover hun adoptieouders als zij over hun geboortefamilie nadenken.

Nu Runako niet meer wil praten over zijn adoptie, wil dat niet zeggen dat hij er niet meer over nadenkt. De nazorgmedewerker geeft Evelien het advies om het gesprek over zijn adoptie gaande te houden en te zoeken naar momenten waarop het wel bespreekbaar lijkt te zijn. Natuurlijk moet ze hem niet dwingen om het erover te hebben, maar ze kan hem wel laten weten dat ze open staat voor vragen als hij die wil stellen. Ze kan daarbij ook zijn geboortefamilie aanhalen: “Ik vraag me af of jouw biologische vader ook zo goed kan voetballen. Vraag jij je dat ook wel eens af?” Het is goed om haar zoon te laten weten dat hij van twee paar ouders mag en kan houden en dat alles voor haar en haar man altijd bespreekbaar is.