Sneeuwbaleffect

Bij een overleg over een geadopteerde basisschoolleerling van het Delta College in Oosterhout werd de deskundigheid van Adoptievoorzieningen ingeroepen. De specifieke kennis over gehechtheid en stressregulatie voegde veel toe in het overleg. Marloes, de psychologe van de school, was erg enthousiast: “Als psycholoog had ik wel achtergrondkennis van hechting maar de wijze waarop de gezinspedagoge van Adoptievoorzieningen het theoretisch kader toelichtte sprak me erg aan en gaf me nieuwe inzichten.”

Marloes organiseerde daarop een koffie-college met open inschrijving om deze kennis breder te verspreiden onder andere collega’s van de 21 aangesloten basisscholen in de regio. In deze presentatie van Adoptievoorzieningen werd aan de hand van de Bouwstenen van hechting (Bakker v. Zeil) uitgelegd hoe je signalen van (on)veilige hechting kunt herkennen in de klas en hoe je hierop kunt reageren. Aan de hand van beeldmateriaal en praktijkvoorbeelden van de deelnemers zelf werd ingezoomd op hoe je in de klas (ook bij oudere leerlingen) de vertaalslag kunt maken naar de onderste bouwstenen, om de leerling vanuit positief contact te kunnen ondersteunen.

De deelnemers waren zeer enthousiast over de bijeenkomst. Zo ook een leidinggevende van een grote organisatie voor kinderopvang in die regio. In het voorjaar zal voor ruim honderd pedagogisch medewerkers in de kinderopvang een aantal vergelijkbare bijeenkomsten worden georganiseerd.

Meer informatie over deskundigheidsbevordering