Laten verzorgen door familie?

De moeder van Colin (twee maanden oud, met twee weken geadopteerd uit de Verenigde Staten) belt met de Adoptievoorzieningen. Ze zijn nu een aantal weken thuis. De oma van Colin wil hem ook graag knuffelen en de fles geven. Moeder vraagt zich af of dat verstandig is. Ze wil haar moeder graag tegemoet komen en het contact tussen haar en haar kleinzoon stimuleren, maar het moet niet de hechting tussen Colin en zijn ouders in de weg staan.

Colin blijkt een vrij onrustige baby te zijn. Hij draait zich regelmatig weg van de fles en overstrekt zich. Dit laatste wordt al minder, maar door de aanhoudende onrust van Colin vraagt moeder zich af of ze er goed aan doet om de verzorging uit handen te geven. Oma heeft niet zo veel begrip voor de twijfelende houding van haar dochter. Zij vindt dat ze te voorzichtig is en zich niet zo druk moet maken.

De verzorgende momenten zoals het geven van een fles zijn heel waardevol voor het opbouwen van een band. De fysieke aanraking, de nabijheid en het zien van moeder, de herkenning van haar geur en ademhaling maken dat Colin zijn moeder steeds beter gaat herkennen als een vertrouwd en veilig persoon. Voorlopig lijkt het fijner voor Colin en de ouders om dit dus nog even zo te laten.

Als Colin wat minder onrustig is, kan er een middenweg gevonden worden waar zowel moeder als oma zich prettig bij voelen. Oma kan bijvoorbeeld een flesje geven terwijl moeder ernaast zit. Op deze manier ziet, ruikt, hoort en voelt Colin de aanwezigheid van zijn moeder en kan oma tegelijkertijd genieten van het intieme moment met haar kleinzoon.