Onrust tijdens adoptiereis

Een gezin zit in China voor de procedure van hun tweede zoontje Kian. Ze mailen met Adoptievoorzieningen, want ze hebben veel opvoedingsvragen en zijn behoorlijk moe. De overdracht verliep erg gehaast. Hierdoor hadden de ouders voor hun gevoel al vanaf het begin weinig grip op hun ontmoeting. Kian heeft enorme moeite met inslapen, dat lukt pas diep in de nacht. Beide ouders doen geen oog dicht. Overdag is hij rustig zolang hij de volledige aandacht van een van hen heeft. Zo niet, dan zet hij het op een krijsen. Grote broer Cheng had een lief klein broertje verwacht waarmee hij kon spelen, maar dit broertje pakt alleen zijn speelgoed af en slaat hem vol in het gezicht. Ouders weten niet goed hoe ze hiermee om moeten gaan. De adoptiereis van Kian verloopt totaal anders dan ze hadden verwacht.

Per e-mail kan de nazorgmedewerker de ouders wat geruststellen: ook zulke problemen horen bij de eerste fase. Zijn ouders doen het prima door dicht bij Kian te blijven en hem gerust te stellen, ook al lukt dat nog niet altijd. Ze hebben al een vast dagritme en er doen zich gelukkig ook leuke momenten voor. Waar zijn ouders nog meer op kunnen letten is hoe ze de taken zo verdelen dat iedereen af en toe ook even op adem kan komen. Ook krijgen ze tips hoe ze met hun houding, woorden en eenvoudige spelletjes de kinderen met elkaar kunnen verbinden.

Een week later mailen ouders dat het al veel beter gaat. Ze zijn zich er meer bewust van geworden hoe logisch het eigenlijk is dat Kian zo onrustig was. Daardoor lukte het hen om zelf rustiger te blijven. Dat bleek een groot effect op beide kinderen te hebben. Kian slaapt beter in en overdag zitten de jongens elkaar minder in de haren. Het belangrijkste is dat beide ouders weer wat meer grip op de opvoeding hebben gekregen.

Ook een kleine of grote vraag tijdens uw verblijf in het buitenland? Stuur een e-mail naar nazorg@adoptie.nl. Ook een Skype-afspraak is mogelijk.